Brace yourselves – julgodismonstret är löst. För att ni ska slippa läsa om julgodis de närmsta månaderna kommer här ett samlat inlägg med lite av godsaker vi bjöd på igår. Först ut: wienernougat. Inte vilken wienernougat som helst utan tydligen Monika Ahlbergs, hon har en egen sådan. Rosta 100 g mandelspån i en torr stekpanna. Smält 250 g nougat (jag kör i mikron – rör om ofta tills det har smält ordentligt) och finhacka 150 g mörk choklad och smält den tillsammans med nougaten. Blanda ner mandeln, häll smeten i en avlång och bakplåtspappersklädd form och låt stelna. Skär sedan i lagom stora bitar och ställ svalt till servering.

I Allt om Mat hittade jag det här receptet på vit choklad-fudge. Jag har provat att göra fudge innan och misslyckats totalt så all ära och heder till receptmakaren. Fool proof. Värm 0,75 dl grädde och 225 g socker i en kastrull. Rör försiktigt tills sockret har löst sig. Tillsätt 75 g smör och 1 msk honung under omrörning. Låt koka utan lock tills smeten är 116 grader. Ta kastrullen från plattan och rör ner  50 g vitchoklad (riv den så smälter den fortare) och skal från 1 lime. Häll upp i en form (ungefär 12 * 12 cm) och låt svalna något. Skär med vass kniv fyrkantiga bitar. Förvara i kyl tills det är dags för servering.

Maränger är lätt att göra och enkelt att variera. Vi gjorde lakritsmaränger och polkamaränger. Vispa 3 äggvitor1 dl socker och 3 droppar ättiksprit till ett fast, vitt skum. Vänd ner 1 dl socker och 1 msk lakritspulver (alternativt några droppar pepparmintsolja) och vispa till en hård, blank smet. Tillsätt några droppar röd karamellfärg om du gör polkamaränger. Klicka ut lagom stora maränger på bakplåtspapper och grädda 60 minuter, 100 grader. Förvara torrt.

Hos Anne kan man hita recept på världen bästa espressokola. Tyvärr blev vår lite väl mjuk så var noga med kulprovet… Blanda 2,5 dl grädde2,5 dl honung1 msk espressokaffe (finmalt!) och en nypa havssalt i en kastrull. Koka tills smeten är ungefär 130 grader. GÖR ETT KULPROV. Häll upp i en smord form och låt svalna. Skär sedan i mindre bitar och slå in i bakplåtspapper. Förvara svalt tills servering.