Oj, vilken helg det har varit. Malmöbesök, filmquiz, sena kvällar och storfrukostar. Och så var det helt plötsligt söndag igen – helgerna går verkligen alldeles för fort! I fredags stekte jag spenatplättar för glatta livet, och vad blev det av dem? Det blev Michaels finfina spenatplättar med fetaostkräm. I morse fortsatte jag plätt-frenzyn med att göra tjock-plättar till de tre bakfulla herrarna (och de tre inte så bakfulla damerna).

Michaels spenatplättar med fetaostkräm
från den finfina boken Mat Under Bar Himmel

3 dl vetemjöl
200 g hackad spenat
0,5 tsk salt
4 dl mjölk
4 ägg
smör till stekning

2 dl kesella
1 bit fetaost

gröna ärtskott

Blanda vetemjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken. Blanda i spenaten, vispa i resten av mjölken och äggen. Låt smeten svälla i 30 minuter om du har tid. Värm sedan smör i ett plättjärn och grädda plättarna. Mosa ner fetaost i kesellan. Lägg en klick fetaostkräm på plättarna och garnera med ärtskott.

Tjocka frukostplättar

1 ägg
2,5 dl filmjölk
2,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk socker
0,5 tsk salt
30 g smält smör

Smält smöret och låt svalna. Vispa upp ägget, häll i filen och vispa lite till. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke och vänd sedan ner i smeten. Tillsätt det smälta smöret. Stek ungefär 1 dl smet åt gången på låg värme. Servera med lönnsirap och någon färsk frukt.