Favoritsmörgås från Brooklyn’s Natural.

New York City är verkligen staden som aldrig sover. Man kan få tag på det mesta ungefär när som helst – pizza delivery klockan fyra på morgonen, supermarkets som är öppna dygnet runt (bra sådana, dessutom!) och bäst av allt – alla små delis som gör finfina smörgåsar. Lova mig, dyrt och heligt, att nästa gång ni kommer till det förlovade landet i väst så hoppar ni över Dunkin’ Donuts, Starbucks och alla andra tråkiga kedjor. Gå istället till närmsta deli, köp en smörgås och lite kaffe (eller iste som jag föredrar till frukost) så är saken (morgonen) biff.

Ett gäng goda ostar går mot ett säkert öde.

Back in the days när jag bodde i NYC var god ost det jag saknade mest hemifrån. Those days are gone, kan jag lova. På Bedford Ave (huvudgatan i Williamsburg) finns Bedford Cheese Shop, ett litet mecka för oss som gillar god ost och allt som hör därtill. De har dessutom öppet till 21.00, och det är ju himla bra när ostsuget slår till. 229 Bedford Avenue, www.bedfordcheeseshop.com. Hållplats: Bedford Avenue.

Eataly. Need I say more? Detta omtalade mecka för foodies. Jag kan lova er att det var precis så bra som jag hade hoppats på. Hyllmeter efter hyllmeter med allt från balsamvinäger till sardeller, därtillverkad mozarella, delikatessdiskar med det mesta du kan önska från allas vårt favoritland. Bäst av allt enligt Johan och Calle? En Birreria på rooftopen. Det var för övrigt på sistnämnda plats som vi började vårt besök då herrarna i sällskapet ville smaka på ölen som Dogfish Head arbetar fram i det här programmet. Vi kom ut från Eataly med en välfylld påse och bjöd sedan Alex och Adam på middag som inte var av denna värld. 200 5th Avenue, www.eatalyny.com. Hållplats: 23rd St.

Ovan: Ruckel eller Roberta’s? Svårt att avgöra…

Jag har skrivit om Roberta’s innan, men när jag såg att Mathias Dahlström tipsat om det här stället i sin DN-lista växte mitt huvud minst två storlekar. Varför? Det här stället ligger ju precis där Alex och Adam bor! Det är vårt kvartershak som förtjänar all uppmärksamhet det kan få för det är ett finfint ställe. Grym mat, fin uteplats, grönsaksodling på taket och pizzor som inte är av denna värld. 261 Moore St, www.robertas.com. Hållplats: Morgan Avenue (L train).

Dean & Deluca är en kedja som säljer finfina råvaror, köksattiraljer och minst en pryl som du antagligen bara måste ha när du ser den. Jag kom ut med en påse randiga papperssugrör (mycket livsviktigt, jag vet…) och Calle en flaska grapefruit bitter (till drinkar). Finns lite överallt på Manhattan, bland annat på 560 Broadway (nära Prince St).

I Williamsburg finns Radegast Hall, en tysk ölhall komplett med träbänkar, tysk öl och korvar en masse. Finfin tysk stämning trots avsaknad av oompaboompamusik och lederhosen. Jag beställer alltid pretzel till min öl, Calle gillar valfri korv med stort lass sauerkraut. 113 N 3rd St, www.radegasthall.com. Hållplats: Bedford Avenue.

Om man gillar hamburgare men vill hoppa över de stora, tråkiga och oändligt flottiga kedjorna är Goodburger ett bra alternativ. Burgaren tillagas efter dina önskemål är enligt säkra källor (Calle) riktigt, riktigt god. De har dessutom bra vegetariskt alternativ (bilden ovan). Finns på lite olika ställen, bland annat på 870 Broadway (mellan 17th & 18th st). STÄNGT!

Tai Thai på Bedford Av serverar thai iced tea och en pad thai som inte är av denna värld. Räcker för att jag ska vara glad resten av dagen… Har ni provat thai iced tea, förresten? Jag har letat efter det där teet som man använder men kan inte hitta det någonstans. Nästa person som åker till Thailand – hjälp! 206 Bedford Avenue. Hållplats: Bedford Av.

Kolla även in Spuyten Duyvil på 359 Metropolitan Av i Williamsburg om ni gillar öl – här finns hur många sorter som helst. I East Village hittar du McSorleys Old Ale House (15 East 7th St), ett vattenhål sedan back in the days. Enligt utsago har både Abraham Lincoln och John Lennon befunnit sig här vid en tid eller annan. Sågspån på golvet, tjockt damm över prydnadssakerna och ack så god öl. Calles favoritbar all time – Barcade – hittar du i Brooklyn på 388 Union Av. Här kan man dricka öl, spela gamla arkadspel och hänga med andra frälsta.

Har ni andra några bra tips att fylla på med? Lämna en kommentar i så fall! Klicka här så kan du kolla in våra tips från föregående år. Nu ska jag ta tag i den här söndagen – promenad, städande och möjligtvis lite kakbak står på schemat. Ha en fin söndag, allihopa!