Tunt skivat vad-som-helst står högt på min lista över perfekta förrätter de dagar då tiden inte riktigt räcker till. För några veckor sedan gjorde vi carpaccio på rödbetor – i fredags provade vi med svamp istället. Fungerade alldeles utmärkt, kan jag lova.

Svampcarpaccio
4 portioner

1-2 svampar per person (FIN svamp, typ skogschampinjon)
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk vinäger
1 liten riven vitlöksklyfta
ungefär 1 msk rapsolja (kanske lite till)
salt & nymald svartpeppar

Borsta av svampen och skär av nedersta delen av foten. Skär svampen i tunna, tunna skivor. Blanda äggula, dijonsenap, vinäger och vitlök. Häll i oljan med en tunn stråle och vispa ordentligt under tiden. Är dressingen för tjock är det bara att tillsätta med olja. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp svampen på tallrik, droppa över dressingen och strö till sist över havssalt och nymald svartpeppar. Servera direkt.