Igår gjorde jag en alldeles underbar granola som passar som handen i handsken till lite god (ekologisk) a-fil och pyttelite extra kanel på toppen. Man kan ju variera den precis som man själv vill – med russin, utan russin, med nötter, utan nötter. Personligen tycker jag att torkad frukt i granola är läskigt så jag gjorde en helt neutral variant.

Granola med kanel
räcker ett tag om man är 2…

4 dl fiberhavregryn
1 dl rågflingor
1 dl krossade linfrön
1 dl vatten
1,5-2 tsk kanel
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 dl farinsocker eller kokossocker
0,5 dl sirap
0,5 dl olja (solros- eller matolja)

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda fiberhavregryn, rågflingor och linfrö i en stor bunke. Ta fram en kastrull och blanda i vatten, kanel, vaniljsocker, farinsocker, sirap och olja. Värm upp och blanda sedan med den torra blandningen. Sprid ut det på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ i ugnen i ca 30 minuter. Blanda om i granolan (3-4 gånger) under gräddningen. Ta ut plåten, låt den svalna och häll upp på burk.