Jag har sagt det innan och tänker säga det igen: less is more. Det konstaterade jag åter igen för några veckor sedan när vi åt tomatsoppa typ tre dagar i rad. Första dagen gjorde vi en variant med hur många ingredienser som helst – den blev ok. Andra dagen gjorde vi en helt simpel soppa med några få ingredienser – den blev grym!

Tomatsoppa är för övrigt en av mina absoluta favoritsoppor så har ni några bra recept på lager får ni gärna hojta till i kommentarsfältet.

Tomatsoppa med chili
2 portioner + matlåda

2 burkar krossade tomater (vi använder alltid muttis)
(+1 burk vatten)
2 msk tomatpuré
1 stor gul lök
1 stor vitlöksklyfta
0,5 röd chili
salt & nymald svartpeppar
en gnutta socker
några blad färsk basilika
(fullkornspasta)

Hacka löken, chilin och vitlöken (OBS att olika chilis är olika starka – smaka av tills du tycker det är lagom starkt). Fräs i olja i en gryta lite snabbt. Häll på de krossade tomaterna och en burk med vatten och krydda ordentligt med salt, nymald svartpeppar och lite socker. Låt soppan koka in i ungefär 20 minuter tills smakerna har satt sig. Lägg några basilikablad i soppan, häll soppan i en mixer och mixa lite lätt. Bäst av allt är det om det är lite bitar kvar, såklart. Koka lite fullkornspasta och ät med soppan om du vill ha den mer matig. Gott är också att lägga i en klick crème fraiche precis alldeles innan servering.