Har ni varit på Åland någon gång? Det hade inte jag innan jag träffade Minna. Jag och Minna pluggade tillsammans på Göteborgs Universitet en gång i tiden, och allt sedan dess har vi varit vänner. Riktigt bra sådana, dessutom – det är Minna och Manne som vi brukar hälsa på i Malmö lite titt som tätt. Nu var de dock över på Åland för att hälsa på och då passade jag och Calle på att åka dit.

Minnas föräldrar har ett sommarställe som ligger på Lagneskär, en liten ö utanför Mariehamn, och där har vi spenderat veckan. Vi har ätit så otroligt mycket god mat – bland annat den här fina pajen som Minnas fantastiska mamma bjöd på första kvällen när vi kom dit.

Det finns gott om blåbär på ön. Eller rättare sagt, det fanns innan vi kom dit. Vi plockade hur många som helst.

En kväll gjorde vi pizza. Manne och Calle letade upp passande sten på ön och vi gräddade således pizzan på vår alldeles egna baksten.

Vi hittade, till allas lycka, kantareller. De stektes i lite smör och grädde och vi åt dem till förrätt innan pizzan.

En dag besökte vi Kobba Klintar, en före detta lotsstation som ligger på en liten ö i inloppet till Mariehamn.

Det ljuvliga huset ligger så nära vattnet att man nästan doppar fötterna när man gå utanför dörren. I det lilla röda huset till vänster bodde vi.

Lite längre bort låg den här – bastun. Bäst av allt, enligt Calle. Vi badade bastu varje dag, och varje bastubad följdes såklart av ett dopp i havet. När jag och Calle har ett eget litet lantställe ska vi också ha bastu, kan jag lova. Gärna med havet lika nära inpå.

Sigge, coolaste hunden i stan, kom på besök en dag.

Tack, Minna med familj, för att vi fick komma och dela ert fina sommarställe med er. Vi kommer tillbaka nästa sommar!

Och nu, kära vänner, är min semester slut. Jag längtar faktiskt lite efter mitt jobb, fasta rutiner och matlagning i mitt eget kök. Imorgon sätter allt det där igång, och då börjar livet som vanligt i Matrepubliken.

PS. Jag blir glad för alla kommentarer jag får här, det ska ni veta. Extra glad blev jag förra veckan när Sjömannen skrev en kommentar till mig under inlägget med Göteborgstips. Så till Sjömannen – tack! DS.