Det låter ganska märkligt, jag vet. Jag läste om det hos Helena på Bara en kaka till för första gången, och allt sedan dess har jag tänkt laga till det någon gång. Har jag kommit så långt? Nej.

Tur då att vi har fina vänner som bjuder på sådant här till förrätt när vi är på besök! Nina hade lagat till det här förra helgen och det är vansinnigt gott. Prova! Receptet kommer ursprungligen från Tina Nordström.

Vaniljcaprese
4 portioner

2 askar coctailtomater (eller 1 paket romanticatomater)
0,5 dl olivolja
1,5 msk vit balsamvinäger
0,5 msk honung
1 finhackad scalottenlök
1 vaniljstång
300 g mozzarella
havssalt & nymald svartpeppar

Halvera tomaterna och lägg dem i en skål. Krama ur vätskan ur tomaterna (med händerna) och häll vätskan i en kastrull. Blanda olivolja, vinäger och honung. Skåra vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda i vätskan. Koka upp och ställ sedan åt sidan tills det har svalnat. Riv mozzarellan i mindre bitar och lägg på ett fat. Strö över havssalt och nymald svartpeppar. Blanda de urkramade tomaterna med hackad schalottenlök och rör ner tomatsåsen (som kokat på spisen). Häll allt på mozzarellan och servera direkt, som den är eller med en bit bröd.