Jag fick en fråga om jag skulle kunna slänga ihop en liten Parisguide. Självklart kan jag det! Innan vi åkte fick jag fick nämligen lite insidertips från min franska kompis Stef, och dessutom ramlade vi över en hel del förträffliga platser/matbutiker/picknickplatser på plats.

Calles favorit med ägg och skinka.

Först och främst: i Paris det är lag på att man börjar dagen med crèpes. Jag vägrar personligen att göra croissant-och-kaffe-grejen till frukost, och då passar ju crèpes väldigt bra. Crèpes kan man köpa på nästan varje café där det finns petit dejeuner (frukost). Istället för svart kaffe tycker jag om att dricka lait chaud (varm mjölk).

Macarons. Man kan inte åka till Paris utan att äta macarons. Bästa stället i stan är (enligt säkra källor) Ladurée. Billigt är det knappast, men ack vad det är värt det. Lakritsmacaronsen är helt klart bäst, tätt följt av cassis. Kolla in ladurées hemsida för närmsta butik.

Sedan jag fick höra att det finns en underjordisk sjö under Opéra Garnier har jag velat gå dit. När jag dessutom fick reda på att fantomen bor där blev jag eld och lågor. Tyvärr hittade jag varken sjö eller fantom, men om ni har en faiblesse för översvulstig arkitektur och konst (där finns en takmålning av Chagall, bland annat) tycker jag att ni ska gå dit. Nu var det dock inte operan i sig som jag skulle tipsa om, utan caféet som ligger bredvid. Café de la paix är ett av Paris äldsta (och förnämsta) caféer. Det är knappast billigt, men det är definitivt värt att betala lite mer för ett glas vin när utsikten är så förträfflig som Opéra Garnier.

Marché Mouffetard ramlade vi över när vi var på jakt efter picknickmat och oj, vilken lyckoträff. Här finns mängder med olika mataffärer – ostron, ost, vin, bröd, grönsaker. precis allt. Vi köpte med oss mängder med olika ostar, fina små tomater, körsbär och nektariner, rödvin och en stor baguette. Marché Mouffetard ligger i Quartier Latin, inte allt för långt ifrån Seine, och där hittade vi en…

…utmärkt picknickplats. Gå förbi notre dame och kila ner till promenaden som går längst med Seine. Då har ni förhoppningsvis den här utsikten – baksidan på kyrkan. Det verkar vara ett populärt tillhåll för Pariskidsen för vi var knappast ensamma om att sitta där.

Längst uppe på Montmartre ligger Sacre-coeur, den stora vita kyrkan man ofta ser på vykort. Montmartre i sig är ju numera mest känt för att Amélie bodde där (i filmen, ni vet) och har ni vägarna förbi kan ni svänga in på caféet hon jobbade på. Vill ni inte det kan ni fortsätta upp till kyrkan och ha picknick på en av gräsplättarna framför. Väldigt turistigt, men har ni inte varit där innan tycker jag det är värt ett besök. (Förresten, Rue des abbesses som ligger lite nedanför kyrkan har några bra ost- och vinaffärer om ni ska bunkra picknickmat.)

Min kompis Stef hade alltså några tips, och tyvärr hann vi inte besöka alla. Först på listan var Le loire dans la thière som du kan läsa om här. L’arbe a cannelle på 57 Passage des panoramas är en typisk fransk bisto där vi åt en fin sallad till lunch. Tummen upp för att de utan problem fixade vegetarisk mat till mig. Ett annat tips var Chez Félicie på 174 Avenue  du maine. Dit hann vi aldrig gå, tyvärr.

Sist men inte minst – kolla in spotted by locals. De senaste gångerna vi har varit i stortstäder har vi använt oss av den sidan och den är väldigt bra. Har ni andra några tips på bra Parisguider? Lämna en kommentar!