Dagen innan vi åkte till Paris hade vi torsdagsmiddag och efter önskemål från Johan åt vi löksoppa till varmrätt. Jag är ju inte svår att övertala när det gäller löksoppa, speciellt inte när den är toppad med surdegsbröd och gruyère! Receptet är signerat Leif Mannerström.

Har du inte gruyère hemma kan du såklart toppa soppan med annan, vällagrad ost som ger bra med smak.

Mannerströms löksoppa
2-3 portioner som förrätt

4 tunt skivade lökar
2 tunt skivade vitlöksklyftor
1 liter hönsbuljong
2 dl torrt vitt vin
2 msk smör
2 msk olivolja
salt & peppar
en nypa socker
timjan
100 g gruyère
några skivor surdegsbröd, rostat

Sätt ugnen på 200 grader. Bryn lök och vitlök (i en stekpanna) i smör och olivolja tills den blir gyllenbrun. Krydda med timjan och en nypa socker och häll på vitt vin och hönsbuljong. Krydda med mycket nymald svartpeppar. häll över i en kastrull och låt sjuda i 10-15 minuter. Smaka av med lite salt och ev lite mer vin. Skär tjocka skivor av brödet och rosta. Häll upp soppan i skålar och lägg på en skiva bröd i varje skål. Riv över rikligt med gruyèreost och gratinera soppan i ca 10 minuter tills osten smält och fått fin gyllengul färg. Garnera med en kvist timjan.