Det här är min pappas paradsås, en klassiker som vi ofta återkommer till i min familj. Godast är den att äta till hasselbackspotatis eller med sked…

Om jag inte minns fel kommer receptet från en gammal Allt om Mat.

Pappas pepparsås
4 portioner

2 msk smör
1 morot
1 gul lök
1,5 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
1 dl rött vin
5 dl vatten

1,5 dl grädde
2 tsk grovmald peppar (jag använde rosé, grön och svart)
1 msk dijonsenap
1,5 tsk torkad dragon
salt

Skala löken och moroten och skär dem i mindre bitar. Ställ en kastrull på spisen och hetta upp den ordentligt. Klicka i smör och lägg i grönsakerna. Tillsätt (efter ungefär 2 minuter) tomatpuré och mjöl. Rör om och späd med vatten och vin. Låt såsen koka upp och sedan sjuda sakta utan lock i ungefär 30 minuter. Sila såsen och kasta grönsakerna. Såhär långt kan såsen förberedas – förvara i så fall i kylskåpet. Vid servering – hetta upp såsen och smaksätt med grädde, olika pepparsorter, dijonsenap och söndersmulad dragon. Smaka av med salt.