Vädret i Göteborg har blivit alldeles underbart! Igår var det premiär för öl på uteservering och idag har jag spenderat dagen i Slottsskogen tillsammans med tvillingarna. Behöver jag säga att jag älskar våren?

Hur som helst – i lördags bjöd jag min kompis på middag, och jag gjorde något jag har längtat efter länge: filodegspaj. Brukar ni använda filodeg? Jag kan inte påstå att jag är någon frekvent användare, men efter den här pajen blir det ändring på den saken.

Filodegspaj med spenat och feta
4 portioner

500 g filodeg
50 g smör (+ 50 g olivolja)

500 g fryst bladspenat (förvälld)
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g fetaost
50 g parmesan
3 ägg
0,5 dl mjölk
salt & nymald peppar

Sätt ugnen på 180 grader. Tina spenaten och hacka den grovt. Hacka löken och vitlöken och fräs i en stekpanna. Tillsätt spenaten och låt det mesta av vätskan koka bort. Häll över spenatblandningen i en bunke och blanda med smulad fetaost, riven parmesan och salt och nymald svartpeppar. Tillsätt sedan äggen och blanda ordentligt. Smält smöret och blanda med olivolja. Pensla en ugnsfast form (med lite högre kanter) med det smälta smöret och lägg i två lager filodeg. Lägg arken omlott så att det täcker bottnen ordentligt. Låt filodegen gå upp på kanterna. Pensla arken med smöret och lägg på ännu ett lager. fortsätt tills du lagt på hälften av arken. Häll ner spenatblandningen i formen och lägg över resten av filodegen (pensla med smör mellan varje lager). Skär pajen i lagom stora bitar, ända ner till botten av formen och pensla sedan det översta lagret med mjölk. Grädda i ca 40 minuter.