Man kan inte åka till hongkong utan att gå på NOBU*
*gammalt hongkongianskt ordspråk.

Det enda vi hade bokat innan vi kom till HK var ett besök på NOBU. (Snabblektion i NOBU-ism: den första restaurangen startades av Nobuyuki Matsuhisa i NYC 1994. Han är känd för att blanda traditionell japansk matlagning med sydamerikanska smaker och idag finns det ett flertal NOBU-restauranger världen över.)

Det första som hände när vi kom till NOBU var att kockarna tjoade något på japanska till oss (gissningsvis något i stil med hej! och välkommen!) och vi tjoade lite tillbaks. Det är ett fint välkomnande, tycker jag. Efter en kort titt på menyn bestämde vi oss för att prova på en specialkomponerad meny (jag fick en vegetarisk motsvarighet) där en viss summa av notan gick till japanska hjälporganisationer.

Tyvärr är det lite av en omöjlighet för mig att återberätta något från menyn. Jag kommer bara ihåg korta fragment av vad vi åt, dels på grund av någon form av nobufori och dels på grund av jag inte har en aning om vad hälften är. Men – vi kan konstatera det här: det var vackert, det var gott och det var spännande.

Efter den tredje rätten glömde jag helt och hållet att fotografera. Det var synd, för till efterrätt åt vi en ölglass som var så otroligt god att jag aldrig smakat något liknande i hela mitt liv.

Både jag och Calle är rörande överens om att NOBU är en av de bästa matupplevelser vi någonsin haft. Det mesta var perfekt – service (riktigt trevlig personal), läge (magnifik utsikt över HK island) och inte minst maten. Det är inte billigt (note to self: kolla vad ett glas champagne kostar innan du beställer) men inte för dyrt heller. Här kan du se vart du hittar NOBU, och för guds skull –  gå dit om du har vägarna förbi (och glöm inte att boka bordi HK rekommenderar de minst en vecka innan).