Hongkong är en häftig stad – ingen tvekan om den saken. Det är verkligen öst möter väst och nytt möter gammalt, och inte sällan har jag tänkt att staden är som ett sorts NYC fast på kinesiska. Det är många som har påpekat att det är en (för) lång flygresa till HK för en veckas semester. Det tycker inte jag. Vi åkte sent på kvällen, flög över natten och landade på eftermiddagen, Lokal tid. Det gick alldeles utmärkt. Dn veckas tid i en stor stad är för mig alldeles lagom, och vi har hunnit med det som vi ville.

Det enda vi hade bokat i förväg var ett besök på Nobu (mer om maten i nästa inlägg) så det vi först och främst har gjort är att traska omkring i staden. Vi bodde i Kowloon i stadsdelen Hung hom. Perfekt plats att bo på om man inte vill vara mitt inne i smeten. Hotellet ligger i ett område som till största del är omringat av bostäder (vilket innebär få turister och Hongkong-på-riktigt-känsla, sånt gillar jag). Med bostadsområde menar jag knappast en sömnig liten gata med små hus utan snarare höghus med lägenheter på de övre våningarna och små konstiga hongkongianska affärer/hål-i-väggen-matställen längst ner.

Från vårt tak hade man utsikt över hamninloppet och Hongkong island. Vädret var för övrigt alldeles underbart! Sol, lagom varm (20-25 grader) och inte allt för klibbigt. Mars/april verkar med andra ord vara en finfin tid för att besöka HK.

En av sakerna vi blivit rekommenderade var att åka en guidad tur i hamnen med star ferry-båtarna. Det var ett bra sätt att få en överblick över staden (och det var skönt att få sitta ner en timme efter våra marathonrundor). Överlag höll vi oss mest på Kowloon-sidan, även om vi gjorde några restaurang- och barbesök på Hongkong Island också.

Det fanns vissa saker vi tittade på som inte var helt imponerande. Avenue of the stars, till exempel, som är precis vad det låter som – en hongkongiansk Hollywood Boulevard. Säkert jättekul om man 1) är ett stort fan av asiatisk film 2) har koll på asiatiska skådespelare.

En dag åkte vi ut till Stanley, som ligger på baksidan av Hongkong Island. För oss, som traskat omkring på ställen där man knappt stött på en enda europé, var detta ungefär motsatsen. Knappt en hongkongian i sikte. I Stanley åt vi pizza, kollade in marknaden (perfekt om man vill köpa billiga souvenirer, kläder och andra märkliga saker man inte visste att man behövde) och njöt av det finfina vädret.

Byggnadsställning i bambu! hur coolt är inte det?!

Innan vi åkte berättade många för mig att det var billigt att shoppa i HK. Really? Det märkte vi nämligen inte av alls. Kläder var knappast billigt, och jag som var på jakt efter en finfin hongkongiansk tekanna hittade inte någon för ett någorlunda rimligt pris (den billigaste kostade runt 1500 HKD, buhu). Något som däremot var billigt var mat (Calle köpte Big mac för typ 5 HKD), taxi (perfekt att ta sig runt med) och tunnelbana (fin, tyst och fräsch till skillnad från många andra städer).

Några av de roligaste stadsdelarna vi besökte var Mong kok (här finns en uppsjö av marknader med allt från kläder till gud-vet-vad) Tsim sha tsui (jätteturistigt men sprängfyllt med affärer, restauranger och finfin utsikt över hamnen) och Soho (barer, restauranger).

Bäst av allt – förutom att gå omkring och kolla på precis allt – har helt klart varit att uppleva stadens matkultur. Det är en häftig känsla att gå omkring bland alla marknader som finns överallt i staden, och speciellt att spana in alla (läskiga) saker de säljer. Torkade småfiskar, kycklingfötter, sjöborrar, grönsaker, grönsaker inlagda i något, köttbitar, hela kycklingar och en hel del andra oidentifierbara saker. Vi har ätit på nåra riktigt bra restauranger, men som sagt – mer om det i nästa inlägg.