Pecannötspaj påminner mig alltid om Halloween och New York City för just den här varianten åt vi ofta när jag bodde i USA.

Servera pajen med vaniljglass eller vaniljsås.

Pecanpaj
4 småpajer
(mina mini-pajformar är 13,5 cm)

75 g smör
1,5 dl mjöl
0,5 dl socker
0,5 tsk bakpulver

75 g pecannötter
50 g smält smör
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 ägg

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mjöl och smör (skuret i mindre bitar), socker och bakpulver till en kompakt pajdeg. Låt den vila i 30 minuter i kylskåpet. Tryck ut degen i 4 små pajformar och nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalen i 10 minuter och sänk sedan värmen till 165 grader. Smält smöret till fyllningen och blanda med socker, sirap och ägg – blanda i ett ägg i taget. Fördela pecannötterna i pajskalen, häll över smeten och grädda pajerna i 12-15 minuter tills smeten stelnat och pajerna fått lite färg. Ta ut pajerna och låt dem svalna någon minut.