Svimma inte nu, men jag har aldrig gjort egen bearnaisesås. Det är sant! Eller rättare sagt, det var sant, för igår kämpade jag, Johan och Calle i köket för att göra en fin bearnaise. Och fin blev den! Alldeles smörig, lagom tjock och den skar sig inte. Hurra!

Receptet kommer från Per Morberg, och inte en endaste lilla sak är ändrad eftersom det känns lite vanskligt att trixa med bearnaise.

Bearnaisesås
4 portioner

6 ägg (gulorna)
500 g smör (ja, det är en jättenyttig sås…)
1 kvist dragon eller torkad på burk
8 vitpepparkorn
4 schalottenlökar
1 msk persilja
0,5 dl vitvinsvinäger
1 dl vatten

Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan men håll smöret varmt. Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans med dragon, vitpepparkorn, vinäger och vatten. Koka ihop tills det reducerats till hälften. Sila ner det i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten. Rör ner äggulorna och vispa för hand tills såsen tjocknar. Ta bort kastrullen från vattenbadet och häll sakta, sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning. Strö till sist i persilja, salt, peppar och dragon efter smak och tycke.