Jag tycker att vi startar veckan med ett glassrecept! Back in the days när jag och Calle precis hade träffats åt vi ganska ofta texas pecan-glass med pecannötter och kolasås, och allt som ofta var det krig om vem som fick tag på de goda nötterna.

Den här glassen smakar precis som den – fast bättre. Bäst av allt är att man själv kan bestämma hur mycket nötter man vill ha i den (jättemånga) och hur mycket kolasås som ska ripplas i (massor).

Glass med pecannötter och kola
nog för 2, kanske…

4 äggulor
1 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
1 vaniljstång
en nypa salt

75 g pecannötter
2 msk farinsocker

1 dl grädde
1 dl farinsocker
1 dl ljus sirap

Börja med att karamellisera pecannötterna. Dela nötterna i mindre bitar och lägg i en stekpanna. Strö över farinsocker och rör hela tiden tills sockret smält och fastnat på nötterna. Häll upp i en skål. Gör sedan kolasåsen – häll socker, sirap och grädde i en kastrull och låt det koka på svag värme under tiden som du gör glassen. Vispa äggulorna och sockret i assistent eller med elvisp tills blandningen är pösig. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och koka upp fröna, stången och en nypa salt med grädden. Dra av gräddblandningen från plattan och låt det svalna. Häll det sedan över äggblandningen och blanda väl. Ställ skålen i ett vattenbad med sjudande vatten och rör oavbrutet med en visp tills krämen är ungefär 85 grader (vilket borde ta ungefär 10 minuter).

Ta upp stången och ställ skålen i ett isbad tills blandningen kallnat. Gäll det i glassmaskinen och kör i ca 40 min. När det är klart – tillsätt nötterna och rippla i kolasåsen. rör några få tag och häll upp i plastlåda och låt den ligga i frysen några timmar innan servering. Om det blir kolasås över kan man med fördel äta den med sked när glassen gottar sig i frysen…