När jag smakade första tuggan på vår Sju hos oss-förrätt blundade jag lite i smyg och fick omedelbar håll-ut-det-är-snart-sommar-igen-känska. Det är nämligen precis det som den här cheesecaken smakar. Salta bad, sand mellan tårna, utflykter med båten och underbara sommarkvällar.

Den här cheesecaken är även toppen till midsommar och är numera ett stående inslag på vår lunchbuffé!

Västerbottencheesecake
många bitar

12 skivor kavring
70 g smält smör
150-180 g västerbottensost (riven)
4 dl crème fraiche
400 g philadelphiaost
salt & nymald svartpeppar
4 gelatinblad

gräslök
tångrom

Mixa brödskivorna ordentligt i en mixer. Smält smöret och blanda med smulorna. Använd en rund springform (24 cm) och tryck ut till en slät botten. Låt bottnen sätta sig lite (jag ställde den i kallskafferiet) och gör under tiden fyllningen. Lägg gelatinbladen i blöt och blanda den rivna osten med philadephiaost och crème fraiche. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem i en skål i microvågsugnen. Rör ner gelatinet i ostsmeten och blanda ordentligt. Häll ostsmeten över kavringsbottnen och stryk ut den jämnt. Ställ tårtan i kylen och låt den stå över natten. Skölj en kniv under varmt vatten när du ska skära upp tårtan och garnera bitarna med en klick tångrom och gräslök precis innan servering.