I söndags kväll gjorde vi för första gången pasta med pastatillsatsen, och oj vad bra det blev! Vi hittade en hel uppsjö med recept, men till slut körde vi på ett recept som vi hittade hos Aglio e olio.

Pasta, hemmagjord
4 portioner

4 dl durumvetemjöl
1 ägg
1 stor nypa salt
ca 1 dl vatten (eller mer, beroende på hur degen är)

Häll upp mjölet i en skål (eller på bakbord) och tillsätt saltet. Knäck i ägget och rör ut det i mjölet. Tillsätt vattnet, lite i taget, tills det blir en fast men mjuk deg som knådas till den är slät. Lägg degbullen i en skål med handduk över och låt den vila i en halvtimme. Rigga under tiden upp pastamaskinen. Skär pastadegen i fem delar som valsas på det bredaste laget i maskinen. Vik ihop degen och upprepa några gånger.

Lägg ut plattan på det mjölade bordet och fortsätt med nästa. När alla delar är klara sätter du maskinen på mellersta laget och upprepar det hela. Sist sätter du maskinen på sista eller näst-sista laget (beroende på hur tunn du vill ha din pasta – vi tog det tunnaste men nästa gång gör vi nog pastan lite tjockare) och valsar ut plattorna.

Kör plattorna igenom den stans du vill (vi gjorde tagliatelle) och mjöla ordentligt så att de inte klibbar ihop (eh, just det. Vi missade här momentet…). Koka pastan i rikligt med vatten och håll för guds skull uppsikt, för det går snabbt! servera med en god tomatsås.