Vi kom hem från landet för några timmar sedan, och det första Calle gjorde när han kommit innanför dörren var att rusa till frysen och ta fram resterna av glassen som vi gjorde i fredags. Det är sant. Vår första hemmagjorda lakritsglass blev minst sagt succé, och det dröjer antagligen inte speciellt lång tid innan vi sätter igång nästa sats.

Grundreceptet på den här glassen hittade jag här, och för en gångs skull har jag följt ett recept till punkt och pricka (kryss i taket!).

Lakritsglass
som i Italien

4 äggulor
100 g socker
2 dl standardmjölk
1 dl grädde

2 dl grädde (till smaksättningen)
lakritspulver

Vispa äggulorna och sockret till en ljus, luftig smet (jag körde smeten i min kitchen aid). Häll smeten i en kastrull och värm försiktigt, under ständig omrörning, tills den är strax över fingervarm. Blanda mjölken och grädden och tillsätt i omgångar under ständig vispning. Låt smeten svalna helt och kyl den avslutningsvis i kylskåpet. Vispa 2 dl grädde och blanda med lakritspulver tills det smakar precis så mycket som du tycker det ska smaka. Vänd ner den vispade gräddblandningen i resten av smeten, och häll sedan i allt i glassmaskinen. Kör i glassmaskinen tills det är klart, och lägg sedan några timmar i frysen tills glassen ska serveras.