Den här fina (och väldigt, väldigt goda!) soppan bjöd vi på för några dagar sedan när vi hade kompisar över på middag. Soppan är en klassisk rätt från Toscana och allra bäst är det att göra soppan dagen innan den ska ätas så att den får stå till sig ordentligt.

I sann sopp-anda kan du blanda ner lite av vad du har hemma men hoppa inte över bönor eller kål, det är ju så fasligt gott!

Ribollita
4 portioner

olivolja
1 gul lök
4 st vitlöksklyftor
2 morötter
1 selleristjälk
500 g krossade tomater
100 g savoykål
1 burk cannellinibönor
1 l grönsaksbuljong
salt, nymald svartpeppar och en gnutta socker
0,5 kruka färsk timjan, bladen
0,5 kruka färsk oregano, bladen

rostat bröd, parmesanost och olivolja

Hacka lök och vitlök, skiva morötterna och sellerin och skär savoykålen i grova bitar. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs grönsakerna i några minuter. Häll i tomaterna, krydda med timjan och oregano och låt det sjuda utan lock i några minuter. Lägg i savoykålen och tillsätt buljongen. Låt det sjuda i en kvart till. Häll av spadet från bönorna och blanda ner dem i soppan. Smaka av med salt, nymald svartpeppar och en nypa socker. Låt soppan stå i kylskåpet över natten. Lägg en stor, rostad brödskiva i varje soppskål, fyll på med soppa och strö över riven parmesanost och ringla över lite olivolja precis innan servering.