I helgen gjorde jag världens godaste skånska äbblekaga. Det är sant! Johan sa att det var en av de godaste han hade smakat, och Calle åt upp allt (och det tillhör inte vanligheterna kan jag lova – han gillar nämligen inte dessert, som han brukar säga).

Det som gör den så skånsk är att man ha kavring i kakan. Ljuvligt gott!

Skånsk äbblekaga
3 mini-pajer

2 äpplen (svenska höstäpplen såklart)
1,5 dl ströbröd
1,5 dl kavring
0,5 dl smör (skirat)
0,5-1 dl brun farin
kanel

Sätt ugnen på 175 grader och smöra formarna. Skiva äpplena i lagom små bitar och fördela i formarna. Dofta över lite kanel. Mixa ströbröd och kavring i en mixer tills det är en jämn massa. Värm en stekpanna, lägg i en stor klick smör och stek brödblandningen. Tillsätt farinsocker och rör runt tills det har blivit knaperstekt. Fördela den stekta brödblandningen i formarna och grädda i ugnen i ca 15-20 minuter. Servera med vaniljglass.