I fredags provade jag på att göra baklava för första gången, och trots att det var pilligt med filodeg hit och sockerlag dit gick det riktigt bra!

Gott blev det dessutom, och som vanligt fick man en sockerchock som heter duga. Receptet kommer ursprungligen från Leila Lindholm.

Baklava
8 bitar

1 rulle filodeg
2 dl sötmandel
2 dl pekannötter
2 dl osaltade pistagenötter
200 g mandelmassa
150 g smör

1 dl vatten
1 dl råsocker
1 dl honung

Sätt ugnen på 175 grader. Tina filodegen (och lägg en fuktig handduk över så att den håller sig mjuk!) och rosta nötterna gyllene i en torr stekpanna. Hacka nötterna grovt, riv mandelmassan och blanda allt i en stor skål. Smält smöret. använd en ugnsform som är ungefär 20  X 20 cm och skär filodegen i ark som passar i ugnsformen. Smörj formen och lägg sedan i 3 ark filodeg. Pensla varje lager med det smälta smöret (snåla inte!) och häll över hälften av nötblandningen och platta till. Upprepa proceduren med ytterligare ett lager, avsluta med 3 ark filodeg på toppen och pensla även dem med smör. Skär baklavan i 8 bitar och grädde gyllene i ungefär 20 minuter. Koka under tiden upp vatten, råsocker och honung och slå sedan lagen över den färdiggräddade baklavan. Servera baklavan kall med en klick turkisk youghurt.