För några veckor sedan fick jag ett mail från Ostfrämjandet. Hur fantastiskt är det inte att vi har ett ostfrämjande i Sverige, egentligen? Det är ju grymt! Franska ostar får ursäkta, men det är få saker som slår en vällagrad grevé eller en skiva västerbottenost.

Hur som helst – i mailet fanns det ett gäng recept, bland annat på det här – en frittata med lagrad herrgårdsost. Frittata är hur lätt som helst att göra, och perfekt att slänga ihop lite snabbt efter jobbet.

Frittata med lagrad herrgårdsost
4 personer

400 g potatis
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 rödlök
2 röda paprikor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
salt och nymald svartpeppar
6 ägg
1 dl vispgrädde
2 dl riven herrgård (gärna den lagrade varianten
färsk rosmarin

Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta, skala och skär potatisen i skivor. Blanda med olivolja i en smord, ugnssäker form. Rosta i ugnen i ca 15 minuter. Skiva vitlök och rödlök tunt och skär paprikan i remsor. Häll lite olja över och lägg i formen med potatis när halva tiden återstår. Vispa ihop ägg, grädde och riven ost. Smaksätt med salt, peppar, timjan och oregano. Ta ut formen ur ugnen när grönsakerna och potatisen fått färg, Sänk temperaturen till 175 grader. Slå på äggstanningen, strö över osten och färsk rosmarin. Grädda i ytterligare 25 minuter och låt vila i några minuter innan servering. Servera med sallad och bröd.