Jag firar fredag med recept på jordgubbstårtan som vi åt hemma hos storebror med familj sist vi var där. Jag bakar sällan tårta själv, och just därför är det perfekt att ha en svägerska som gör det med bravur!

Hoppas att ni alla får en riktigt fin helg!

Sommartårta
en stor sådan

2 dl florsocker
75 g smör
5 ägg
1,5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
4 msk mjölk
2 dl socker
4 dl grädde
2 l jordgubbar

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop florsocker och smör tills det blir vitt och poröst. Separera äggulor från äggvitan, tillsätt äggulorna (en i taget) i socker-och-smör-blandningen. Blanda vetemjöl med bakpulver, tillsätt det och mjölken i smeten. Smöra ett bakplåtspapper, bred ut smeten på bakplåtspappret i en långpanna. Vispa äggvitor och socker till en marängsmet och bred över den andra smeten och grädda allt i ugnen i 200 grader, 20 minuter. låt svalna och dela sedan kakan i två bitar. Fyll med vispad grädde och skivade jordgubbar och lägg också ett lager med grädde och (hela) jordgubbar på toppen.