Varför heter brysselkex brysselkex? Jag har ingen aning. Jag kommer dock ihåg att brysselkex var favoritkakorna när jag var liten och bläddrade i mammas Sju sorters kakor. Misstänker att det hade något att göra med det rosa sockret.

Det blir en rejäl laddning så stoppa undan några i skafferiet och plocka fram när du blir sugen på något gott.

Brysselkex
ungefär 40 st

5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
0,5 dl socker
200 g smör
strösocker (till dekoration)
röd hushållsfärg

Blanda mjöl, socker och vaniljsocker i en bunke, tillsätt smöret och låt sedan degen vila i kylskåpet ett litet tag. Färga under tiden socker med hushållsfärg så det blir rosa. Forma degen till 2 rullar (4 cm i diameter), rulla degrullarna i det rosa sockret och lägg rullarna i kylskåpet i någon timme, tills de är hårda nog att skära upp. Skär sedan degrullarna i skivor och grädda 15 minuter (175 grader). Låt kakorna svalna på galler.