När man firar midsommar med Calles familj är det tradition att dansa runt midsommarstången hos grannarna. Efter väl genomförd dans är det tårtbuffé och kaffe och man äter tills man är alldeles fyrkantig av alla kakor. I år var det jag som stod för vårt bidrag, och efter noga övervägande blev det till slut Ediths citroncheesecake som jag fick smaka på en gång för längesedan.

Min vän, tillika klasskamrat och partner in crime under exjobbstiden, är helt fantastiskt duktig på att baka och den här kakan är himmelsk, kan jag lova! Enligt originalreceptet ska det vara pepparkakor i bottnen men jag tyckte det var lite juligt och bytte ut dem mot digestivekex istället.

Ediths citroncheesecake
många bitar

12 digestivekex
75 g smör
2 st 200 g philadelphiaost
3 dl gräddfil
1 citron (rivet skal och saft)
2,5 dl florsocker
5 gelatinblad
0,5 dl vatten

1 dl pressad citronsaft
1 dl florsocker
1 dl vatten
skalet av en citron
några droppar gul karamellfärg
2 gelatinblad
2 passionsfrukter

Mixa digestivekex och smör och lägg i en (smord) form med löstagbar botten. Lägg de fem gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur dem och smält dem på svag värme i 0,5 dl vatten och låt svalna. Kör osten, gräddfilen, florsockret, citronskalet, citronsaften och gelatinet i en mixer till en jämn smet. Häll smeten över kakbottnen, ställ in i kylen och låt stelna minst en timme (jag ställde min över natten, fungerade alldeles utmärkt)! När det är dags för citrongelén – blötlägg de två gelatinbladen i kallt vatten. Krama ur dem. Smält florsockret i en kastrull tillsammans med 1 dl vatten, tillsätt gelatinbladen och låt dem smälta i sockervattnet på svag värme. Låt blandningen svalna och tillsätt citronskalet, citronsaften, några droppar av den gula karamellfärgen och passionsfruktskärnorna. Häll den solgula blandningen över den stelnade ostkrämen och låt cheesecaken stå svalt i minst två timmar.