Av någon anledning tycker jag alltid att jag måste belöna mig med något på söndagar, och idag blev det god mat (som det nästan alltid blir, när jag tänker efter…) – jag och Calle har alltså lagat strangolapreti, italienska spenatdumplings som vi åt med tomatsås.

Receptet kommer från Calles syster – tack för det säger vi!

Strangolapreti
4-6 portioner

250 g vitt bröd (gärna någon dag gammalt)
1,5 dl mjölk
500 g fryst spenat
vatten + salt
2 ägg
4-5 msk vetemjöl (ta mer om det behövs)
salt & nymald svartpeppar
muskotnöt
smör
några salviablad
riven parmesanost

Skär brödet i små tärningar och häll över mjölken. Blanda väl, täck med en tallrik, ställ på en tyngd och låt dra i minst två timmar. Tina spenaten, pressa ur all väska och hacka den sedan så fint som möjligt. Blanda spenaten med det uppblötta brödet, äggen och mjölet. Smaksätt med salt, svartpeppar och färskriven muskot. Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull och provkoka några spenatknyten. Är de inte tillräckligt fasta är det bara att tillsätta mer mjöl, och är de för fasta tillsätter du istället mjölk. Forma sedan resten av smeten till lagom stora knyten med hjälp av två matskedar. Lägg knytena i det kokande vattnet och låt sjuda i fem minuter. Ta upp knytena med hålslev, låt dem rinna av och lägg upp på ett varmt fat. Smält smör i en stekpanna, vänd i salviabladen och blanda i knytena. Strö över parmesanosten och servera sedan spenatknytena med en god tomatsås och lite sallad.