Idag skulle jag (utan inbördes ordning) 1. träna 2. dammsuga 3. läsa klart min lånade bok om Jean Bernadotte. Istället har jag 1. tittat på Beverly Hills 2. inte dammsugat och 3. bakat knäckebröd, för andra gången i mitt liv. Första gången jag skulle göra det blev inte bra alls och sedan dess har jag varit mkt nöjd med Leksands brungräddade variant, men idag fick jag ett ryck, och bra blev det!

Knepet är att kavla tunt, tunt och att avsluta med kruskavel!

Knäckebröd med kummin
många…

25 g jäst (färsk)
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
4 dl grovt rågmjöl
2 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 tsk kummin (hel, stöt i mortel)

Rör ut jästen i vattnet, blanda alla övriga ingredienser. Knåda några minuter och tillsätt extra mjöl om degen är för kladdig. Låt jäsa övertäckt med handduk i en timme. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft). Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut tunna kakor. använd extra mjöl så att inte degen fastnar på underlaget! Dra ett extra tag med en kruskavel så knäckebröden får fint mönster. Grädda kakorna 12-15 minuter, vänd knäckebröden efter halva tiden. Observera att gräddningstiden varierar från ugn till ugn (jag har en TVU* och då stämmer icke gräddningstiderna med min ugn). Låt svalna på galler.

Totalt Värdelös Ugn