Förra veckan bakade jag en riktigt god cheesecake toppad med blåbär efter ett recept av Leila Lindholm. Som de flesta av hennes bakverk var den otroligt mäktig men väldigt, väldigt god.

Jag gjorde en halv sats och därför ser den ganska så platt ut men gör du hel sats får du en riktig tjock-kaka att hugga in på.

Leilas blåbärscheesecake
en jättekaka

300 g digestivekex
150 g (osaltat) smör
1 dl strösocker
1 dl majsmjöl
2 tsk vaniljsocker
600 g Philadephia
2.5 dl kesella 10%
3 st ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1 dl frysta blåbär

Sätt ugnen på 175 grader (varmluft). Smält smöret, krossa kexen i en blender och blanda det med smöret. Packa kex-och-smörblandningen hårt i en form med löstagbar botten och grädda sedan i ugn i 10 minuter. Låt svalna. Blanda socker, majsmjöl och vaniljsocker i en skål. Häll i kesella och philadephiaost och vispa krämigt. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ordentligt. Häll i grädden lite i taget samtidigt som du vispar. Smält chokladen i ett vattenbad och rör ner i smeten. Fyll smeten över kakbotten och strö över en massa blåbär. Grädda kakan i 30 minuter. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i 30 minuter. Låt kakan stå kallt över natten (eller i några timmar om du har bråttom) så att den sätter sig ordentligt.