Låt icke färgen avskräcka er för trots att palsternackssoppa har en mindre smickrande färg måste jag säga att det är helt fantastiskt gott! Att göra soppa på palsternacka, varför har jag inte provat det innan?

Extra god blir den om man lägger i extra mycket parmesan, och såklart en kvist färsk timjan precis innan servering.

Palsternackssoppa
4 portioner

3 palsternackor
1 gul lök
4 små vitlöksklyftor
3 tsk oregano (eller timjan)
1 tärning grönsaksbuljong (+ 1 liter vatten)
grädde efter smak och tycke
1,5 dl parmesanost (ungefär)
salt & nymald svartpeppar
citronsaft efter smak och tycke
några kvistar färsk timjan

Skala och hacka palsternackorna i lagom stora bitar. Bryn med smör i en kastrull i några minuter tills de får färg. Skala och hacka lök och vitlök, bryn tillsammans med palsternackorna. Tillsätt oregano (eller timjan om du föredrar det) och strö över salt och peppar. Fräs allt tills blandningen har fått färg. Slå över buljongen och låt soppan koka tills palsternackan är riktigt mjuk. Mixa soppan i blender (eller med stavmixer), häll sedan tillbaka soppan i kastrullen och värm upp den igen. Rör ner parmesanost (spara lite till garnering – det glömde vi…), grädde i önskad mängd och tillsätt citronsaft efter smak och tycke. Garnera med timjan och parmesanost precis innan servering.