Rom-rapport på gång! Håll till godo:

Bredvid vårt hotell fanns världens bästa lilla café, komplett med bakverk, kaffe, bröd och glass – och gott var det. Panini med ost blev snabbt favoriten, och Calle köpte espresso för åtta kronor – det är billigt. Caféet heter Le Faggiani och du hittar det på Via Guiseppe Ferrari 23 (i stadsdelen Vatican/Prati).

Vår första riktiga Rom-lunch åt vi (efter rekommendation) på en restaurang på Via Madonna dei monti – en genuin italiensk restaurang med tillhörande italiensk farfar/morfar och farmor/mormor som lagade himmelskt god mat. Resonabla priser och relativt fritt från turister! Via Madonna dei monti 16, nära Colloseo.

Den här butiken sprang vi på efter ett besök utanför San Pietro i Vatikanstaten. Den lilla butiken fullkomligen dignar med italienska maträtter, bakverk, viner, korvar, ostar och allt annat man kan tänkas önska. Vi köpte med oss en stor bit parmesan hem för en resonabel summa pengar (och en bit korv, men den var inte så god som den såg ut, Calle tycker den luktar hundhår – prova först, handla sen…) Franchi hittar ni på Via Colo di rienzo 200 i Vatikan/Prati.

Bakom Piazza della rotonda (där Pantheon ligger) ligger ett pyttelitet hål-i-väggen-café som enligt säkra, romerska källor är ett toppenhak för kaffeälskare. Jag benämner mig inte som en sådan och nöjde mig således med att stå utanför när Calle trängde sig in för att beställa en espresso. Gott var det, enligt honom, och väl värt ett besök. Sant Eustachio il caffé hittar ni på Piazza sant Eustachio 82.