Man skulle kunna tro att vi bara äter glass till efterrätt men nädå, vi gör annat också – som den här ljuvliga lilla citronpajen som vi bjöd på när våra vänner var på middag hos oss förra helgen.

Om du, som jag, är förtjust i syrliga efterrätter kommer du bli överlycklig när du smakar den här. Receptet kommer från Paolo Roberto.

Crostata di limone
6 portioner

3,5 dl mjöl
150 g smör
1 msk strösocker
1 krm salt
2 äggulor
2 msk mjölk

1,5 dl färskpressad citron
3 citroner (finrivet skal)
1,5 dl socker
3 st ägg
3 st äggulor
250 g mascarpone
olja till pensling
florsocker till garnering

Sätt ugnen på 225 grader. Smörj de små pajformarna med olja (matolja eller solrosolja går bra). Blanda ingredienserna till pajdegen i en matberedare (eller blanda för hand) och tryck ut degen i formarna. Låt stå i kylen tills fyllningen är klar. Blanda citronsaft, skal och socker och rör om tills sockret löst sig. Blanda försiktigt ner ägg och äggula, en i taget och tillsätt mascarpone och rör om till en slät smet. Fördela citronfyllningen i formarna och grädda mitt i ugnen tills det stelnat (ungefär 30 min). Pudra över lite florsocker precis innan servering (och allra godast blir pajerna om de serveras när de fått svalna av lite).