Jag älskar sås till det mesta…

… och idag åt jag och Calle en nästan-åttiotalsmiddag till kvällsmat – hasselbackspotatis, rödvinssås och haricot verts (en masse, såklart). mycket gott var det. Jag har världens bästa recept på rödvinssås från en gammal Allt om Mat, väl värt att prova.

Rödvinssås
nog för 4 portioner

1 msk smör
1 schalottenlök
2 msk råsocker
4 dl rödvin
4 dl vatten
1 msk balsamvinäger
4 msk grönsaksfond
1 msk maizena
2 msk smör

Hetta upp smöret i en kastrull och fräs lök i någon minut utan att den tar färg. Rör ner socker och låt det smälta. Tillsätt vin, vatten, vinäger och grönsaksfond och låt såsen koka utan lock till ungefär 3 dl återstår. sila såsen genom en finmaskig sil, hetta upp såsen i en ny kastrull och vispa ner maizena utrört i lite kallt vatten. Rör ner smör strax innan servering.