Rapporten från 80-talsmiddagsorgien hos Caroline fortsätter och för att få optimal hjälp med vad vi skulle bjuda på till varmrätt vände jag mig till min mamma för att få experthjälp.

Risrätter av alla dess slag (tänk kassler, tänk chilisås) tipsade mamma om, och efter många turer fram och tillbaka blev det den här festlita risrätten vi bjöd på. Till mig gjorde jag en variant utan räkor.

Mammas risrätt
4 portioner

2,5 dl ris
6 dl spad (från sparris och champinoner)
250 g sparris
250 g champinjoner
200 g räkor
1 dl grädde
1 dl majonnäs
2 ägg
1 dl riven ost
curry

Koka riset i spadet från sparris och champinjoner (tillsätt vatten om det behövs). Bred ut riset i en smord form, strö över önskad mängd curry. Dela sparris och lägg det, räkor och champinjoner på riset. Vispa grädde, blanda med majonnäs och en äggula. Vispa vitorna till skum. Blanda försiktigt i vitorna i äggsmeten, bred det över riset och strö över riven ost. Grädda i 225 grader i 15 minuter (i övre delen av ugnen).