Broccoli- och ädelostpaj har alltid varit en av mina favoriträtter, kanske för att den känns sådär åttiotals-retro. Eller för att den innehåller broccoli och ädelost, en oslagbar kombination i min bok!

Vanligtvis föredrar jag gorgonzola som är lite mildare i smaken men i paj tycker jag att Kvibille fungerar utmärkt.

Broccolipaj med ädelost & valnötter
4 portioner + eventuell matlåda

150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten (kallt)

500 g broccoli (dela i mindre bitar)
smör eller margarin
140 g kvibille ädel
3 ägg
3 dl grädde
1 dl mjölk
salt & nymald svartpeppar
en näve valnötterBlanda ingredienserna till pajdegen. Tryck ut i en pajform, nagga med gaffel och låt stå kallt i en halvtimme. Förgrädda sedan pajskalet (225 grader) i tio minuter. Förväll broccolin i kokande vatten i några minuter och lägg i det förgräddade pajskalet.  Smula över ädelosten och vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Häll stanningen över pajfyllningen, strö över salt och peppar och grädda pajen i 30 min (175 grader). Krossa valnötterna grovt och strö över pajen precis innan servering.