Igår åt vi en av mina favoritsoppor till förrätt – Crème Ninon. Egentligen mkt märkligt att jag är så förtjust i grön ärtsoppa med tanke på attt gul ärtsoppa inte direkt står överst på min lista. Nåväl, det är ju klart en viss skillnad smakmässigt (för att inte tala om utseendemässigt). Crème Ninon är förresten en av Tore Wretmans gamla klassiker.

Den är himla fin den här soppan, speciellt toppad med bubbel och grädde. Och hörni, ha i sherry om ni har det hemma. Blir så gott.

Crème ninon
4 portioner, förrätt

1 dl finhackad schalottenlök
1 finhackad selleristjälk
2 msk smör
3 dl grönsaksbuljong
3 dl vispgrädde
4 dl fina gröna ärtor
pressad citron efter tycke och smak
salt & nymald vitpeppar
torr sherry (om det finnes hemma)
champagne & grädde till servering

Fräs löken och selleristjälken i smöret. Tillsätt buljongen och 3 dl grädde. Låt det sjuda i 10 minuter och häll sedan i ärterna och koka upp snabbt. Mixa sedan i mixer eller med en stavmixer och smaka av med salt, peppar, citronsaft (och sherry om så önskas). Vispa upp lite grädde och vänd i det och champagne precis innan servering.