Tveksamt om denna kreolska gryta egentligen är så kreolsk, men den är ack så god för det, vilket är märkligt, för kombinationen paprika (röd, dessutom), svarta oliver och syltlök (!) låter ju ganska konstig egentligen. Haha. Det här receptet verkar finnas i massor av olika varianter, men vi gör den enligt nedan. Går toppen att förbereda = grym bjudmat.

Extra cornichons, svarta oliver och syltlökar är nästan ett måste.

Kreolsk gryta
6 portioner

600 g sojabitar eller annat vegalternativ
(600 g fläskfilé)
(4 st små, starka korvar)
1 burk syltlök
1 burk svarta oliver
2 ekologiska, röda paprikor
1 burk cornichons
5 dl matlagningsgrädde
1 msk siktat dinkelmjöl
mejram efter smak och tycke
salt & peppar

Bryn sojabitarna i en stor gryta (eller om du gör med kött: bryn korven i en stekpanna, lägg sedan i grytan och stek den skivade fläskfilén i korvens fett och stek). Krydda med mejram, salt och peppar och strö över mjölet. Strimla paprika (jag gillar relativt stora paprikabitar som inte blir mjuka allt för fort) och tillsätt oliver, syltlök och cornichons (vissa gillar att dela dem – jag gillar dem hela). Låt koka ihop i några minuter och servera sedan med fullkornsris och en god sallad.