Igår firade vi Calles mormor som fyllde år, och till efterrätt hade Bibbi lagat en ljuvlig polkasemifreddo efter ett recept från Allt om Mat. Jag tog om fyra gånger (till mitt försvar var det faktiskt en jättestor skål…) och någon form av semifreddo ska utan tvekan lagas snarast. En fantastiskt god och enkel efterrätt som dessutom är perfekt att förbereda.

Passar ju utmärkt som efterrätt på julen, dessutom!

Polkasemifreddo

10 portioner

4 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl florsocker
2 äggvitor
1 dl krossade polkagrisar

4 apelsiner
1 dl vatten
1,5 dl socker
6 hela nejlikor
4 kardemummakapslar
1 vaniljstång

Vispa äggvitorna till ett fast skum, vispa äggulor och socker pösigt och vispa grädden lätt. Blanda i polkagrisarna i äggulesmeten, vänd i grädden och till sist äggvitan. Häll upp smeten i en skål och täck med plastfolie, ställ sedan i frysen i ca 6 timmar.

Apelsinsallad: koka upp vattnet med sockret. Lägg i kryddorna, dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg dem och vaniljstången i lagen. Låt svalna. skala och filea apelsinerna och lägg i de hinnfria klyftorna i lagen och låt stå i ca 5 timmar innan severing.