När jag bodde i NYC levde jag i stort sett på polska piroshkis som mormor Demorit producerade på löpande band. Det var små, fina piroger som fylldes med bland annat färskost och persilja – mina egna piroger blev varken små eller fyllda med färskost, jag gjorde istället en variant med köttfärs och champinjoner och när de var klara såg de ut som gravida piroger. Nåväl, bra att komma ihåg till nästa gång: tunnare deg… (och det kan ju inte alltid bli rätt). De smakade i alla fall himmelskt.

Perfekta att frysa in och ha på lut till lunch!

Piroger med färs
ett helt gäng

150 gram smör
3 dl mjölk
1 pkt jäst
1 tsk salt
2 ägg
9-10 dl vetemjöl

400 g sojafärs
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 burk champinjoner
1 dl tomatpuré
salt & peppar
1 uppvispat ägg till pensling

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula ner jästen och rör runt. Tillsätt ägg, salt och mjöl. Arbeta till en smidig deg och låt den sedan jäsa när du gör fyllningen. Skala och hacka löken och vitlöken och stek tillsammans med färsen. Tillsätt champinjoner och krydda med tomatpuré, salt och peppar. Arbeta degen smidig. Kavla ut och använd något runt (jag använde ett glas) för att enkelt få till en bra, rund degplatta. Lägg en sked fyllning på plattan, vik över den ena sidan och tryck ihop kanterna med en gaffel. Låt pirogerna jäsa på en bakplåtspappersklädd plåt i 10 minuter. Pensla pirogerna med uppvispat ägg innan de gräddas på 225° i ungefär 10 minuter.