På nyår ville vi servera något utanför det-här-äter-vi-alltid-till-dessert-kategorin, och då tyckte vi alla att det här receptet lät hiskeligt gott! Det var det, dessutom. Receptet hittade vi i Markus Aujalays kokbok Mat hemma och på krogen – en av mina favoritkokböcker.

Servera med en vaniljglass eller lite lättvispad grädde.

Chokladfondant
10-12 portioner

200 g osaltat smör
1 dl strösocker
4 äggulor
4 ägg (hela)
200 g mörk choklad (jag använde choklad från lindt med 70% kakaohalt)
1 dl vetemjöl

Vispa smör och socker tills det är vitt och fluffigt. Tillsätt de hela äggen (ett i taget, vispa mellan varje ägg) och sedan äggulorna (alla på en gång). Häll i den smälta chokladen (innan chokladen tillsätts kan smeten se lite konstig ut – det försvinner när chokladen blandas i) och till sist mjöl under långsam vispning. Häll upp i smorda formar och grädda i mitten av ugnen, 200 grader i 5 minuter. Chokladfondanterna ska ha stelnat i kanterna och vara rinniga inuti.

På nyårsafton gjorde jag smeten på morgonen och provbakade en fondant för att se hur länge den skulle stå i ugnen för att den skulle bli perfekt. Resterande smet hälldes upp i (de smorda) formarna och ställdes i kylen och bakades av precis innan servering.