Dagens bedrift: efter jobbet bakade jag bagels. Grymt goda! Det är helt klart lite bökigt, men väl värt det. Misstänker att receptet kommer från Leila Lindholm.

Jag tycker det är godast att toppa med vallmofrön, men man kan ju även ha sesamfrön eller torkad lök (eller lägg på allt så får du en everything bagel).

Bagels
ungefär 12 stycken

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2,5 tsk salt
2 msk flytande honung
13,5 dl vetemjöl special
vatten till kokning

1 uppvispad äggvita
1 dl blå vallmofrön

Sätt ugnen på 175°. smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt och honung. Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen i maskin i ca 5 min, degen ska vara ganska hård och stum. Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i ungefär en timme. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela i 12 bitar. Forma varje bit till en rund bulle och gör ett hål i mitten (gör ett ganska stort hål, bageln jäser!). Jäs under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i ca 45 min. Koka upp vatten i en kastrull, koka degringarna i vattnet, 2 min på var sida. Låt dem torka på en handduk innan du lägger över dem på plåten och pensla med uppvispad äggvita och strö på vallmofrön. Grädda i ugnen 25 min.