Den här kladdiga bunken var början till gårdagens kalas-kaka: chocolate chip walnut brownie (mer känd som VMK, världens mäktigaste kaka) efter ett recept av Leila Lindholm. God, tyckte till och med jag som inte är speciellt förtjust i mäktiga chokladkakor.

Kom ihåg att ta fram smöret i god tid så att det är rumstempat när du väl ska baka.

Chocolate chip walnut brownies
Många…

350 g mjukt smör
6 dl strösocker
3 dl kakao
1 dl ljus sirap
0.5 tsk salt
6 st ägg
3 dl vetemjöl
400 g vit choklad
300 g valnötter

3 dl visprgrädde
1 dl mjölk
1 dl ljus sirap
1 tsk malen ingefära
400 g mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och strösocker poröst. Blanda i kakao, sirap och salt. Rör i ett ägg i taget och vänd till sist ner mjölet i smeten. Hacka chokladen grovt och vänd ner den och hela valnötter i smeten. Lägg bakplåtspapper i botten av en plåt med kant och fyll med smet (jag använda två kakformar istället för en stor plåt). Grädda kakan i mitten av ugnen 15-25 minuter och prova kakan med en sticka (den ska vara lite kladdig).

Låt kakan svalna och gör under tiden glazen. Koka upp vispgrädde, mjölk, sirap och malen ingefära och ta av kastrullen från värmen. Finhacka chokladen och rör ner i gräddmjölken så att chokladen smälter. Bred ut glazen över kakan, låt den stelna i kylskåp och skär i rutor.