Herregud, förra veckan bara flög förbi. Jobb, återhämtning, helg. Ungefär så. Lunken börjar komma och det är så skönt. Bara middagsplaneringen som ska komma på plats, för den har det var lite sisådär med. Varken jag eller Calle har riktigt orkat, och då blir det också lite hattigt med middagarna. Mycket dyk ner i frysen för att leta upp vad som finns där, för att inte tala om skafferiet. Som tur är har vi bunkrat upp för en zombieapokalyps, och en fin penne puttanesca med extra mycket kapris och oliver blir ingen i familjen ledsen av, så visst kan man få till riktiga godbitar med det man har hemma.

Hur som helst, nu var det ju tomatmarmelad vi skulle prata om. Världshistoriens enklaste recept och perfekt om ni har skördat mycket tomater, eller har några gamla kvar hemma som behöver användas upp. Löjligt god på rostad macka! Och ost. Och ja, allt egentligen.

Tomatmarmelad
2 burkar

0,5 kg röda, små tomater
0,5 citron
1 liten vaniljstång
0,5 kg syltsocker

Skär tomaterna i små bitar. Använder du stora tomater kan du koka och skala dem innan, men jag använde små och orkade inte skala. Skrubba citronen, riv skalet och pressa ner saften i en rostfri kastrull. Lägg i vaniljstången, tillsätt tomathacket och syltsocker och låt koka i 10 minuter. Gör ett marmeladprov (ställ en tallrik i kylen, lägg på en klick och dra med en sked. Ställ i kylen en stund och se om den har stelnat). Ta grytan från värmen och skumma av. Häll upp på varma och väl rengjorda burkar. Förslut och förvara svalt.