Det är tjugo grader varmt och bambun utanför fönstret hos mamma och pappa svajar i vinden. Jag älskar det ljudet. Jag gissar på att sensommaren sjunger på sista versen och jag längtar efter lite kallare väder och framför allt svalare nätter. Ikväll ska jag och Clara basta, för det gör man när man är här, och kanske får det bli lite grill eftersom vädret tillåter det.

Ska ni göra tilltugg i helgen kan jag rekommendera auberones, vars recept jag hittade i ett nummer av Allt om Mat. Det är en variant av boquerones, men med aubergine istället för fisk. Jättegott till champagne!

Auberones
12-15 crostinis

200 g aubergine
0,5 citron
3 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
1 tsk strösocker
1 tsk finhackad vitlök
1 gnutta salt
2 msk finhackad, slätbladig persilja
12-15 crostinis

Skala auberginen och skär den i skivor, ungefär en halv centimeter tunna. Koka aubergineskivorna i lättsaltat vatten i 3-5 minuter tills de är precis genomkokta. Skölj skivorna i kallt vatten och pressa ur så mycket vatten som möjligt. Skär auberginen i tunna strimlor. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ur 2 msk saft. Blanda citronskal, citronsaft, olja, vinäger, socker, vitlök och salt. Blanda i auberginen. Låt stå i kylen i ungefär en timme och rör om då och då. Blanda aubergine och persilja och lägg på crostinis. Servera direkt.