Äventyren i uteköket fortsätter. I morse tog jag med mig Ester och Calle ut på blåbärsjakt, och vi hittade några stycken trots att det var ganska utplockat. Några av dem åkte ner i ett gäng blåbärs- och kardemummabullar, som är ett recept jag har haft sparat i min telefon sedan typ 2016. Har numera gjort en lista på de recept jag ska prova, och bockar av efter hand så att jag kan bli av med lite bilder i telefonen.

Receptet kommer från ett gammalt nummer av Allt om Mat. I receptet ska man egentligen göra vanliga bullar (det vill säga skära upp och lägga i formar) men vi gjorde knutar istället. Eller rättare sagt, Bibbi gjorde och jag tittade på. Haha.

Blåbärs- och kardemummabullar
40-ish bullar

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 tsk stött kardemumma
780 g vetemjöl

150 g mandelmassa
75 g smör, rumsvarmt
2 tsk stött kardemumma
3 dl blåbär
1 msk majsstärkelse

1 stort ägg (eller 2 små) till pensling
pärlsocker

Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, socker, salt, kardemumma och mjöl (du kan spara lite till utbaket också). Arbeta degen smidig i några minuter och låt sedan jäsa övertäckt i 30 minuter. Finriv mandelmassan och blanda den med det rumsvarma smöret och kardemumman. Pudra majsstärkelsen över blåbären och vänd runt.

Dela degen i två delar och kavla ut till rektangulära plattor. Bred mandelmassablandningen på degplattan och toppa med blåbär. Vik ihop degen från ena kanten och vik sedan över den andra kanten. Kavla ut försiktigt och skär degen i två centimeter breda remsor. Snurra ihop till knutar eller rulla ihop degen till snäckor. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter och låt sedan svalna på galler.