Dagens energinivå ligger på ungefär NOLL eftersom jag råkar ha blivit vrålförkyld. Why god why? En och en halv dag kvar på jobbet innan jag går på heltidsföräldraledighet under hösten och jag tänker följande orimliga tankar: Jag varken hinner eller orkar vara sjuk just nu, jag vill avsluta mina grejer på jobbet och jag vill FRAMFÖR ALLT inte föda barn i det ynkliga tillstånd jag är i just nu. Men jo, jag vet – jag är i vecka 39 och magen går först, och jag är fullt medveten om att Sigge kommer när han själv önskar. Jag vet, jag vet.

Nåväl. Tidigare i veckan torkade vi de sista chilisarna som vi plockade av buskarna innan de åkte på komposten, och några har blivit chiliflakes och några är mortlade till chilipulver. Starkt blev det, men så förbenat gott! Ungefär etthundratjugo gånger godare än de man köper.

Chiliflakes och chilipulver

Sätt ugnen på 50 grader. Dela chilisarna och skrapa eventuellt ur kärnorna (beroende på hur starkt du vill ha det – om du skrapar ur är det en toppenidé att använda skyddshandskar – det gjorde inte jag…) och lägg i en ugnsfast form. Torka i ugnen i minst sex timmar, vi stängde sedan av ugnen och lät de stå kvar över natten. Mixa med stavmixer (vi har en liten insats till vår med en skål med knivar, ungefär som en liten mini-matberedare) tills chilisarna bivit till små bitar om du vill ha chiliflakes, eller mortla om du vill ha chilipulver.