Vi kom till Skåne tidigare idag och eftermiddagen har vi spenderat på altanen. Med fika. I solen. Utan jacka. Hej, våren! När vi kom innanför dörren stod pappa och lagade stuvade makaroner och dessutom blev vi i sedvanlig ordning välkomnade av trettiofem kilo Isbjörn som gjorde sin traditionsenliga hälsningsrutin. Det är då verkligen få saker som slår högre än att komma hem till mamma och pappa.

Imorgon tänkte jag baka något och den här chokladcheesecaken ligger bra till. Bibbi bjöd på den när vi hade kalas för Clara och jag har längtat efter den allt sedan dess. Receptet är från Mer Smak.

Chokladcheesecake

12 bitar

200 g chokladkex

100 g smält smör

3 gelatinblad

200 g mörk choklad

300 g philadelphiaost

4,5 dl crème fraiche

4,5 dl florsocker

1 apelsin, finrivet skal och saft

Mixa kexen och blanda med det smälta smöret. Tryck ut i en form med löstagbar kant och ställ i kylen när du gör smeten. Lägg gelatinbladen i kallt vatten och smält chokladen i mikron. Vispa ihop philadelphiaost, crème fraiche, florsocker, apelsinskal och den smälta chokladen till en jämn smet. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält i en kastrull tillsammans med apelsinsaften. Häll ner gelatinblandningen under omrörning i smeten och häll sedan smeten i springformen och låt stå i kylen i minst tre timmar. Garnera cheesecaken med pudrad kakao.