Om jag hade fått välja en enda bulle att ta med mig till en öde ö hade jag utan tvekan packat ner en kanelbulle i bagaget. Bakelser och tårtor i all ära men de slår icke en nygräddad kanelbulle med ett glas mjölk. True story. Om man inte gillar kanel i sina bullar (hur det nu är möjligt…) kan man göra som jag gjorde i tisdags och fylla bullarna med en smörvaniljkräm istället. Inte alls så dumt, det heller.

I originalreceptet ska man använda sig av vaniljsocker rakt av i fyllningen men jag har aldrig det hemma så jag använde istället ekologiskt vaniljpulver, ni vet den där lilla burken med ett svart pulver i? Precis, den.
Vaniljbullar
ungefär 30 st

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1 tsk salt

1 dl socker

14-16 dl vetemjöl

100 g rumsvarmt smör

4 msk socker

2 msk ekologiskt vaniljpulver

1 ägg

pärlsocker

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37°. Smula jästen i en bunke, tillsätt den fingervarma mjölken och rör ordentligt tills jästen har blandat sig med vätskan. Tillsätt salt, socker och mjöl och knåda ordentligt tills det är en smidig deg (och tillsätt som vanligt mer mjöl om degen är för lös). Jäs i bunken under bakduk i 40 minuter och blanda under tiden fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en fyrkantig platta och bred på fyllningen. Rulla ihop varje längd från långsidan och skär i ungefär 12 bitar. Lägg i bullformar (jag lägger alltid mina formar i muffinsplåten!) på en bakplåtspappersklädd plåt. Täck med handduk och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. Vispa ägget, pensla bullarna och strö över pärlsocker. Grädda i ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler.