Helgen har varit lugn, fin och regnig och har än så länge inkluderat hämtpizza, Jönssonligan på Mallorca och ett stort antal kokböcker. Jag ligger på soffan as we speak och bläddrar i en gammal klassiker från 70-talet där tacosås räknas som “exotiskt” och det mest festliga man kan bjuda på är en gratäng med ris, färdig champinjonsoppa och hotdogs i långa rader. Spännande.

Det här brödet bakade jag förra veckan och det blev precis sådär syrligt och grovt som jag ville ha det. Kanske att jag tillsätter lite extra citronzest nästa gång jag bakar det! Istället för morötter går det ju precis lika bra med selleri rödbetor eller pumpa.

Morotsbröd med nässelpulver, nypon och citron

2 runda bröd

50 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk honung
2 tsk salt
4 msk rapsolja + zest från 1 citron
5 dl rivna morötter
0,5 dl krossat linfrö
2 msk nyponskalsmjöl
2 msk nässelpulver
7 dl siktat dinkelmjöl

7 dl dinkelmjöl, fullkorn

Smula jästen i en bunke och lös i lite av det fingervarma vattnet. Tillsätt resten av vattnet tillsammans med olja, salt, honung, linfrö, nyponskalsmjöl, nässelpulver och riven morot. Tillsätt mjölet, lite i taget, och rör ihop till en deg. Låt jäsa under handduk i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar och forma till två runda bröd. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Sätt ugnen på 200° och låt bröden jäsa i 25 minuter till. Grädda 40-45 minuter tills brödet har en innertemperatur på 98°. Låt svalna på galler.

Det har varit en alldeles ljuvlig hösthelg på landet! Lite regn, mycket solsken och fantastiska färger. Ä-l-s-k-a-r hösten!